måndag 11 juni 2012

Kalvfärsjärpar

Jag har länge velat ha ett perfekt recept på köttbullar, ett där smeten blir så fantastisk att de praktisk taget sköter sig själva i pannan. Jag har försökt och försökt, smaken är det inget fel på men formen blir katastrofal. I väntan på att jag hittar lösningen har jag hittat ett mer än värdigt substitut, kalvfärsjärpar, formen är betydligt mer förlåtande och det är minst lika gott.
  • 500 g kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1/2 gul lök
  • 1 1/2 dl grädde
  • Salt, vitpeppar och malen kryddpeppar
  • Ströbröd till paneringen
  • Smör till stekning
Sås
  • 2 dl kalvbuljong
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt och vitpeppar
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv löken fint, blanda ihop med kalvfärsen, ägget och grädden. Krydda efter behag (provstek och smaka av om du är osäker). Forma järparna med två matskedar och rulla dem i ströbröd, stek därefter lätt i smör så de får en fin yta och lägg i en ugnsform. Sätt dem i ugnen i drygt 15 minuter. Koka under tiden upp buljong, grädde, dijonsenap och tomatpuré och låt det puttra i väntan på järparna. Servera med potatis, rårörda lingon och en grönsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar