måndag 4 juni 2012

Bakat med E

För drygt ett halvår sedan befann sig herr Vardagsmat i USA, på grund av sjukdom kunde han inte lämna landet och penicillinkuren förhindrade alla former av alkoholintag. Han satsade därför på maten och gick loss på rejäla amerikanska hamburgare och pizzor. När han väl kom hem var han fast besluten att hitta de perfekta recepten på dessa rätter, pizzan löste sig relativt snabbt men hamburgaren har varit ett problem som har gäckat oss ett tag nu. Idag har vi återigen gjort ett försök, nötfärsen är inhandlad på saluhallen, dressingen är så gott som hemmagjord och brödet har jag stått för. Min sambo har insisterat på ett recept som innehåller pulvermos. Jag avskyr pulvermos, halvfabrikat med E, hållbarhet som tycks vara evig och en innehållsförteckning som jag inte förstår hälften av. Efter långa diskussioner gick jag slutligen med på det men jag fortsatte klaga hela vägen igenom, konstig deg, underligt recept och så vidare. När brödet väl kom ut smakade det riktigt bra faktiskt. Jag kommer dock inte baka det igen, nästa gång blir det experimenterande med riktigt potatismos. Men om man känner sig sugen så hittade han receptet här, och här är det;
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl pulvermos
  • 20 g jäst
  • 3 dl mjölk, 37 grader
  • 1/3 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 10 dl manitoba cream (eller 600 g för att vara exakt)
  • 1 ägg
  • 50 g rumstempererat smör
Koka upp vattnet och blanda i pulvermoset, ställ sedan åt sidan och låt det svalna. Smula ned jästen i en bunke, häll på den ljumma mjölken och rör om. Tillsätt sedan pulvermoset, socker och salt, blanda ihop och börja därefter tillsätta mjöl, degen ska bli ganska hård och kompakt. Knäck i ägget och låt det blandas in i degen och till sist smöret i kuber. När degen är jämn är den klar, den ska då vara ganska kladdig. Låt den sedan jäsa i drygt 1 timma till dubbel storlek.
Dela degen i 12 bitar och försök rulla de kladdiga degbitarna till bollar, fukta händerna om det blir för kladdigt. Låt dem sedan jäsa i 30-60 minuter till.
Slå på ugnen under tiden på 200 grader ställ in en ugnsform fylld med vatten på galler längst ned i ugnen. Fukta bröden med vattenspruta innan du för in dem i ugnen på näst översta falsen och låt dem gräddas i 15-20 minuter. När du tar ut dem kan du spraya med vatten igen för att de ska hålla sig mjuka (jag glömde den biten men tyckte det blev bra ändå).


Med viss modifiering kommer receptet på dressingen härifrån, vi gjorde som följer;
  • 1,2 dl majonnäs
  • 3 msk bostongrurka
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk senap
  • 1/4 tsk vitlökspulver
  • 1/4 tsk paprikapulver
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 1 nypa jalapeñokrydda
Blanda ihop och smaka av.

Till burgarna då, vi kommit fram till att den godaste burgaren består av endast nötfärs, salt och peppar. Inget ägg, ströbröd eller annan utfyllnad, bara en enkel 125 grams burgare. Så blanda ihop kött, salt och peppar, dela upp mängden i så många burgare du vill ha, vi gör 4 stycken på 500 gram. Rulla sedan ihop varje del till en boll och pressa ut dem när du lagt dem i pannan, snabbt innan de hinner börja tillagas, du vill inte pressa ut alla köttsafter och bara få en torr pannbiff i mitten av brödet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar