tisdag 31 juli 2012

Spenat- och fetaost paj

Blev tipsad om ett recept på en paj som gick hem, det är ett recept från Jamie Olivers 30 minuters måltider. Som vanligt tog det betydligt längre tid än 30 minuter för att göra den men det var den värd. Vi åt den med havskräftor men jag kan tänka mig att den fungerar väldigt bra med parmaskinka också eller bara som den är.
  • 100 g pinjenötter
  • 5 ägg
  • 300 g fetaost
  • 50 g cheddarost
  • Svartpeppar och torkad oregano
  • 1 citron
  • Olivolja
  • 400 babyspenat
  • Smör
  • 270 g filodeg
  • cayennepeppar
  • 1/2 riven muskotnöt
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Blanda ihop ägg, feta och cheddar med svartpeppar, oregano, rivet citronskal, lite olivolja och de rostade pinjenötterna. Ställ tillbaka stekpannan på värmen och lägg i hälften av spenaten med lite olivolja, när spenaten har krympt ihop kan resten av spenaten läggas i. Riv över muskotnöt och eventuellt en klick smör, blanda ihop med äggröran när spenaten är färdig.

Blöt upp ett stort ihopskrynklat smörpapper med vatten, bred ut det och pensla med olja. Lägg ut filodeg på smörpappret i en stor rektangel med fyra överlappande delar. Pensla med olivolja och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar, fortsätt på detta sätt tills du har 3 - 4 lager. Det finns en hjälpsam instruktionsvideo om jag inte lyckats förklara proceduren.

Förflytta sedan smörpappret med filodegen till stekpannan, fyll sedan med äggröran och vik in kanterna från filodegen. Det göt inget om fyllningen syns, jag tycker det blir rätt snyggt och det är lättare att se när pajen är klar. Stek sedan på medelvärme i några minuter innan hela stekpannan ställs in i övre delen av ugnen i 20 minuter eller tills den är frasig och gyllene. Om du inte har en stekpanna som går att ställa in i ugnen går det att flytta över pajen till en pajform för ugnsgräddningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar