onsdag 11 juli 2012

Lasagne

En av mina klassiker är helt klart min lasagne. Jag har länge använt mer eller mindre samma recept och tycker själv att de är en av de godaste jag har smakat.

Köttfärssås;
  • 1 paket bacon
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 små morötter
  • 1 kg nötfärs
  • 2 burkar krossade tomater (gärna Muttis Polpa)
  • 2 dl rödvin (eventuellt mer)
  • Oregano
  • Basilika
  • Salt och peppar
Bechamelsås;
  • 60 gram smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 5,5 dl mjölk
  • Muskotnöt
  • Salt och peppar
Lasagne;
  • Lasagneplattor
  • 2 mozzarellaostar
  • Färskriven parmesanost
  • Tomater och spenat till garnering
Börja med att finhacka lök och vitlök, strimla bacon och riv morötterna. Lägg ned baconet i en stekpanna på svag värme ihop med löken och låt det smälta ihop innan du tillsätter vitlök och morot. Höj värmen på plattan till medel och tillsätt nötfärsen, när den är genomstekt kan de krossade tomaterna och rödvinet tillsättas. Smaka av med oregano, basilika salt och peppar. Låt sedan koka upp och sänk därefter värmen och låt köttfärssåsen puttra tills den är lite sirapsaktig i konsistensen. Om du inte orkar montera en hel lasagne är detta en utmärkt bolognese, koka spagetti och riv lite parmesan över.

Gör bechamelsåsen under tiden, smält smöret och dra kastrullen av värmen medan du vispar i mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa ned mjölk lite i taget. Låt sedan koka upp och sjuda några minuter under konstant omrörning tills den har tjocknat. Smaka av med muskot, salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader.

När köttfärssåsen har kokat färdigt läggs ett tunt lager ut i en stor ugnsfast form (jag använder mig av två formar från Le Creuset, 32 och 19 cm stora rektangulära fat). Ovanpå köttfärssåsen läggs ett lager heltäckande lasagneplattor, på dessa breds bechamelsåsen ut. Fördela mozzarellaost och täck med ytterligare ett lager köttfärssås, lasagneplattor och så vidare. Avsluta med bechamelsås och täck med färskriven parmesanost, skivade tomater och spenat (färsk eller fryst). Ställ in i ugnen i drygt 30 - 40 minuter, ytan ska se gyllenbrun ut. Låt den gärna stå i en kvart innan servering.

Om du vill göra en barnvänlig variant går det bra att skippa saltet och spenaten. Jag låter dottern gegga runt med denna själv och hon älskar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar