Köttfärssås;
- 1 paket bacon
- 2 gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 2 små morötter
- 1 kg nötfärs
- 2 burkar krossade tomater (gärna Muttis Polpa)
- 2 dl rödvin (eventuellt mer)
- Oregano
- Basilika
- Salt och peppar
- 60 gram smör
- 1 dl vetemjöl
- 5,5 dl mjölk
- Muskotnöt
- Salt och peppar
- Lasagneplattor
- 2 mozzarellaostar
- Färskriven parmesanost
- Tomater och spenat till garnering
Gör bechamelsåsen under tiden, smält smöret och dra kastrullen av värmen medan du vispar i mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa ned mjölk lite i taget. Låt sedan koka upp och sjuda några minuter under konstant omrörning tills den har tjocknat. Smaka av med muskot, salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader.
När köttfärssåsen har kokat färdigt läggs ett tunt lager ut i en stor ugnsfast form (jag använder mig av två formar från Le Creuset, 32 och 19 cm stora rektangulära fat). Ovanpå köttfärssåsen läggs ett lager heltäckande lasagneplattor, på dessa breds bechamelsåsen ut. Fördela mozzarellaost och täck med ytterligare ett lager köttfärssås, lasagneplattor och så vidare. Avsluta med bechamelsås och täck med färskriven parmesanost, skivade tomater och spenat (färsk eller fryst). Ställ in i ugnen i drygt 30 - 40 minuter, ytan ska se gyllenbrun ut. Låt den gärna stå i en kvart innan servering.
Om du vill göra en barnvänlig variant går det bra att skippa saltet och spenaten. Jag låter dottern gegga runt med denna själv och hon älskar det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar