måndag 23 juli 2012

Hemmagjord vaniljglass

Eftersom jag bakade macarons häromdagen fanns det några äggulor som behövde ett syfte. Det blev glass, en gammal hederlig vaniljglass. 
  • 3 dl grädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
Koka upp grädde, mjölk, vaniljpulver och salt, låt det sedan svalna. Vispa ihop äggulor och socker tills du har en porös smet. Blanda ihop äggblandningen med grädden och ställ i vattenbad med kokande vatten (låt inte vattnet röra skålen). Värm till ca 85 grader eller tills du kan doppa baksidan av en slev och dra fingret igenom smeten utan att den flyter ihop igen. Låt sedan svalna och ställ i kylen över natten.

Om du sedan har en glassmaskin kör du glassen i den enligt maskinens instruktioner. Om inte lägger du smeten i frysen och rör om efter 2,3 och 4 timmar, gärna i en köksassistent. Frys sedan in igen ett par timmar innan glassen serveras, ta dock fram den strax innan servering så den inte är stenhård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar