onsdag 9 maj 2012

Rostas med rostat...

Pappan i familjen hittade en fin köttbit med kort datum och slog till, en bit rostas. Vi har aldrig testat det förr men det är tydligen en del av rostbiffen och klassas som den bästa biten på nöt efter oxfilén. Till den serverades rostade rotfrukter och en gräddsås, lite lyxigare vardagsmat än vi vanligtvis äter.

Rostas;
  • 800 g rostas
  • 2 kinesiska vitlökar
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk timjan
  • Flingsalt och svartpeppar
  • Smör att steka i
Rostade rotsaker;
  • 6 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • Olivolja
  • Honung
  • Timjan
  • Flingsalt och svartpeppar
Gräddsås;
  • Skyn från köttet
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • Grädde
  • Soja
  • Svartvinbärsgelé
 Sätt ugnen på 120 grader och mortla ihop kryddorna och vitlöken. Stek snabbt köttet i en gjutjärnsgryta för att ge en stekyta. Krydda köttet och stick in en termometer, ställ sedan in grytan i ugnen och låt stå till köttets innertemperatur är 64 grader.

Förbered under tiden rotfrukterna, de ska skalas och hackas grovt. Blanda om i ugnsform tillsammans med olivolja, honung och kryddorna. Vira in köttet i aluminiumfolie när det är färdigt och låt vila medan rotsakerna rostas. Höj för detta temperaturen i ugnen till 200 grader och rör om då och då.

Smält smöret till såsen och vispa i vetemjölet häll sedan i köttsaften och grädde, låt koka upp och tjockna. Smaka av med soja och gelé. Späd med mjölk om såsen blir för tjock.

Skär upp köttet i en cm tjocka skivor och servera med grönsallad och ett glas rött.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar