onsdag 29 augusti 2012

Oxfilé med rostade rotfrukter och rödvinssås

En lite lyxigare middag än vanligt blev det när vi firade årsdag för ett tag sedan. Framförallt rödvinssåsen blev lyckad och kan helt klart rekommenderas.
  • 800 g oxfilé
  • Salt och svartpeppar
  • Smör till stekning
Rostade rotfrukter;
  • 6 potatisar
  • 3 morötter
  • Olivolja
  • Salt, peppar och timjan
Rödvinssås;
  • 1 lök, klyftad
  • 2 morötter
  • 1 salladslök
  • 3 dl rödvin
  • 5 dl oxfond
  • 5 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 4 msk tomatpuré
  • Salt, peppar och socker
Börja med såsen, bryn lök och grovt hackad morot och salladslök lätt. Häll sedan över vin och oxfond, krydda sedan med lagerblad, kryddpeppar, tomatpuré, salt, peppar och socker. Låt såsen koka och reduceras ihop till ungefär halva mängden, sila sedan och späd med lite vatten för önskad koncentration och konsistens, koka upp och servera.

Medan såsen puttrar sätts ugnen på 200. Klyfta potatis och dela morötterna. Dessa läggs sedan i en ugnsfast form och olivolja hälls över, krydda sedan med salt, peppar och timjan. Ställ in i ugnen 30 - 40 minuter.

Köttet bör vara rumstempererat och avtorkat med hushållspapper och steks därefter snabbt i en het panna. Krydda köttet under stekning och ös gärna med smöret för att behålla saftigheten. När köttet har en fin stekyta sticker du in en köttermometer i bitens tjockaste del och sätter in även denna i ugnen. Sänk gärna värmen till 150 under tiden köttet tillagas, låt det stå till drygt 60 grader för ett mört och lätt blodigt kött.

Linda köttet i folie när det är klart så det får ligga till sig lite och höj då ugnstemperaturen till 200 igen så rotfrukterna blir klara. När potatisen och morötterna känns klara är det bara servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar