torsdag 16 augusti 2012

Chokladtårta med marängsmörkräm och jordgubbar

Den här tårtan hittade jag först hos sweetapolita men har sett den lite varstans efter det. Den är så himla söt att jag var tvungen göra en egen version. Chokladbotten som jag använde var denna, som har blivit en klar favorit, enkel och saftig. Och marängsmörkrämen med jordgubb kom från sweetapolita och är;
  • 4 - 5 stora äggvitor (150 g)
  • 250 g strösocker
  • 340 g smör, svalt men inte kallt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • En nypa salt
  • 1 dl jordgubbspuré
Vispa äggvita och strösocker i en värmetålig skål över vattenbad tills det når en temperatur av drygt 60 grader. Häll därefter ned marängen i en hushållsmaskin och vispa den i minst 10 minuter eller tills marängen är helt avsvalnad.

Börja sedan tillsätta smöret i små kuber under fortsatt vispning (jag bytte dock till paddeln för detta). Om röran blir klumpig låt den fortsätta vispas så löser det sig och om den blir för rinnig kan den kylas i 15 minuter för att sedan fortsätta vispas ihop. Tillsätt salt och vanilj och blanda väl.

Jordgubbspurén kan göras på frysta eller färska jordgubbar som puréas med mixerstav. Rör sedan ihop med smörkrämen och låt stå svalt i drygt 15 minuter. Dock inte för länge då det gör den extremt svårhanterlig.

Chokladtäcke;
  • 115 g choklad 70%
  • 75 g osaltat smör
Lägg choklad och smör i vattenbad för att smälta ihop och låt det sedan svalna något innan det ska användas så inte smörkrämen smälter.

Montering
Bred ut smörkrämen på varje tårtlager utom det översta, plasta sedan in tårtan över natten i kylen så den gottar till sig. Nästa dag spacklas tårtan med ett tunt lager smörkräm för att "fästa" smulorna, ställ sedan in i kylen ytterligare 30 minuter innan du påbörjar nästa lager. Detta kan upprepas om du vill "stabilisera" smörkrämen lite under tiden du monterar tårtan. När du känner dig nöjd med den ställs den in i kylen igen innan chokladen breds på.

Häll därefter chokladen över tårtan, använd en slickepott för att släta ut toppen lite och för att chokladen ska rinna över kanten snyggt. Sedan bör den kylas igen så chokladen stelnar.

Ta gärna fram tårtan ett par timmar innan servering så smörkrämen hinner bli rumstempererad, den är godast då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar