söndag 30 september 2012

Ungersk kalvgryta och rostade potatishalvor

Resan är bokad och lyckan är total, familjen åker till Ungern i en vecka, vi ser fram emot sol, bad, spa och eventuellt lite hälsoliv men det jag längtar allra mest efter är nog mat. Det vill säga mat som jag inte har lagat, eller behöver diska undan efter, mat som kan ge lite inspiration till bloggen och till vår vardag. Bara att boka resan gav lite inspiration och resulterade i en ungersk kalvgryta med den hemmaodlade hungarian vax chilin och en hel del paprika.
  • 900 g högrev av kalv
  • 2 finhackade lökar
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tomat
  • 2 hot wax (alternativt jalapeño för en lite mildare smak)
  • 1 röd paprika
  • 3 msk hett paprikapulver
  • 5 dl kalvfond
  • Salt
  • Olivolja och smör
Putsa och tärna köttet, grovhacka chilifrukt, tomat och paprika och hacka lök och vitlök fint. Stek därefter köttet i olivolja och smör på medelhög värme, när köttet fått lite yta tillsätts lök, vitlök, tomat, chili och paprika och fortsätt steka tills grönsakerna är mjuka. Sänk sedan värmen och tillsätt paprikapulvret, låt fräsa ett tag (inte för länge, då blir det lätt beskt) och slå sedan över kalvfonden, salta lite och låt puttra under lock i 1 - 1 1/2 timma. Servera med potatis, en klick crème fraîche och ett gott bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar